Sayfalar

Sayfalar

13 Şubat 2014

Karanlıkta uyu kanserden korun !


Karanlıkta uyuyarak kanserden korunabilirsiniz.

Kanserin en buyuk düşmanı uyku...

   Gece 23.00 ila 03.00 arasında salgılanan ve vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, yaşlanmayı geciktiren bir hormon var: Melatonin. Ve sadece gece ve sadece teknolojinin bütün fişleri çekilince devreye giriyor.

   Yani siz, ışığı söndürüp, TV'nizi kapamış olsanız da yetmiyor, fişlerini çıkarıp, mümkünse yattığınız odanın şalterini indirmeniz gerekiyor.

   Melatonin beynimizde epifiz bezinden salınan bir hormondur. Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup vücudumuzun ritmini ayarlamaktır.

   Melatonin hormonu özellikle üreme siklusunun düzenlenmesinde rol oynar.

   Bunun haricinde melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi de vardır. Bu nedenle lösemi ve diğer kansere yakalananların kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları istenmektedir.

   Yapılan son araştırmalara göre hormonun yaşlanmayı geciktirici etkisi de vardır.

   Bu hormon vücudumuzu protein ve yağların oksidan etkisinden korur, yani antioksidandır.

   Melatonin gece uyurken vücudu bir nevi tamir eder, Alzheimer başta olmak üzere birçok hastalıktan koruyabileceği ve kanser üzerinde olumlu etkilerinin olduğu bilim adamlarınca ileri sürülmektedir.

   Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde melatoninin kanser üzerine önleyici bir etmen olduğu tespit edilmiştir.

   Hücreleri yeniler, hücresel hasarlarda da onarım sağlar.

   Melatonin hormonunun salındığı epifizdeki Pineolasit hücreleri ışığa duyarlıdır. Bu nedenledir ki ışık yayan etmenler (yani güneş, lamba, televizyon gibi her türlü ışık kaynağı) melatonin salınmasının azalmasına neden olur.

   Melatonin hormonu kişiden kişiye değişse de en çok günün 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salınır. Maksimal salınım ise 23:00 ile 24:00 arasında gerçekleşir

   Işık, melatonin üretimine engel olur; kısa süreli de olsa yeterli şiddette ise, ışığın varlığı melatonin salınımını baskılar.

   Melatonin hormonu gece uyurken vücudu tamir eder. Kişiyi çeşitli hastalıklara karşı korumasının yanı sıra kansere de bir tür kalkandır. Yapılan bilimsel çalışmalarda görülmüştür ki görme engellilerin kansere daha az yakalanmaktadır. Örneğin görme engelli bir kadında meme kanseri çok nadir görülmektedir.

   Düzenli ve yeterli bir melatonin salınımı için karanlık ortamda uyumak şarttır. Bu nedenle uyurken gece lambası da olsa ışıktan kaçınmak gerekir.

   Vücudumuz güneşten beslendiği gibi karanlıktan da beslenir. Vücudun biyolojik saatini koruyup, doğal ritmini ayarlayan melatonin hormonu, gece uyunulan saatlerde ve karanlıkta salgılanabilir.

   Dünya Sağlık Örgütü, gece çalışmayı 'muhtemel kanserojen etkisi bulunanlar' listesine dahil etmiştir. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi ise gece aydınlatmalarının zararlarını anlatmak için hazırladığı raporda melatonin hormonunun önemini vurgulamıştır.

   En kaliteli uyku 23.00-03.00 arasında olanıdır. Saat 23.00-24.00 ile 02.00 - 03.00 arasındaki uykuyu mutlaka uyuyun. Bu saatler arası uyku, sağlık ve iş performansı açısından önemlidir. Bunun için en geç 22:30’da uykuya başlamalıdır.

   Zira kaliteli uykunun başlangıcı kabul edilen 23:00 derin uyku başlangıcıdır. Saat 23:00’de derin uykuya dalabilmek için en geç 22:30’da hatta 22::00’de uykuya başlamış olmasınız.

   Gece lambası kullanmayın. Zorunlu ise solgun kırmızı ışıklı olanları olanları tercih edin.

   Televizyon karşısında uyuklama yapılırsa, televizyon kapatılmalı ve prizden fişi çekilmelidir.

   Gece çalışmalarınızı mümkünse gündüze kaydırın.

   Aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen gösterin.

   Yulaf, mısır, pirinç, arpa, zencefil, domates, muz, kivi, elma, vişne, lahana gibi melatoninden zengin besinler tüketin.

   Bir önceki yazımız Dünyanın en uzun süre taht'ta kalan kralı hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder