Sayfalar

Sayfalar

1 Ağustos 2012

Uçağın ses duvarından geçişi

Uçağın ses duvarından geçişi

   Ses hızı ; havada , deniz seviyesinde ve 21 °C sıcaklıkta 340 m/s (340 metre/saniye) (yaklaşık 1224 km/saat) olarak alınır . 
Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider.

 

   Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.

Sesin havadaki hızı yaklaşık olarak şu formülle hesaplanabilir:

c_{\mathrm{hava}} = (331{.}5 + (0{.}6 \cdot \vartheta)) \ \mathrm{ms^{-1}}\, 
Formüldeki \vartheta\,  (theta) sıcaklığın derece santigrad (°C) cinsinden ifadesidir.

   Herhangi bir alanda, rüzgar arkadan eserse ses zemine doğru yönlenir. Rüzgar önden eserse, ses zeminden yukarı doğru yönlenir. Gündüz, zemin ısındığı için ses dalgaları ısı etkisi nedeniyle yukarı doğru yönelir. Gece, zemin soğuduğu için ses dalgaları daha uzağa gidecektir ve aşağıya doğru yönelir.

   Denizde suyun yapısı yansıtıcı bir yüzey oluşturmaktadır. Bu nedenle denizde ses sakin bir ortamda 4-5 km. kadar uzağa gidebilir.

   Hareketli ses kaynağının hızı, sesin yayılma hızını geçince, ses, patlama sesi olarak duyulur. Bu durumda dalga ışın gibi konik bir alana yayılır ve şok dalgaları olarak isimlendirilir. Böyle durumlarda sesin yayılma hızının kaynağın yayılma hızına oranına Mach sayısı denir. Ses hızını ilk geçen insan Chuck Yeager olmuştur.

   Bir önceki yazımız Limonun Faydaları hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder