Sayfalar

Sayfalar

17 Kasım 2015

Dünyanın 3400 yıllık en eski şarkısı Hitit dilinde (Hittite Language) çıktı !


   Günümüzdeki resmi kayıtlara göre şu an için bilinen dünyanın en eski şarkısı tam 3400 yıllık. Ugarit harabelerinde keşfedilen kil tabletlerin arasından çıkan, Hitit dilinde (Hittite Language) yazılmış “Hurri İlahisi” adındaki bu eski şarkı zamanında Ugarit kraliçesi Nikkal için bestelenmiş.

   1950’li yılların başlarında arkeologlar İ.Ö. 14. yüzyıldan kilden yapılmış çeşitli tabletleri günyüzüne çıkardılar. WFMU’nun konuyla ilgili verdiği bilgilerde belirtildiğine göre Mezopotamya’da “antik bir Suriye şehri olan Ugarit’te bulunan” bu tabletler, “Hurri dilinden çivizyazısı biçiminde işaretler içeriyordu.” Söz konusu işaretlerin de nihayetinde şimdiye kadar keşfedilmiş bilinen en eski müzik parçası, 3400 yıllık bir ilahi olduğu anlaşıldı.

   Kaliforniya Üniversitesi’nde Asuroloji profesörü olan Anne Draffkorn Kilmer, keşfedilen belgeleri yorumlayarak bu antik müzik parçasının işaretlerini modern notalara dönüştürdü. Onun antik tabletleri ve bunlarda bulunan müzikal teori üzerine 1960’larda yayınladığı ilk çalışmalardan sonra antik dünya uzmanı diğer akademisyenler de kendi versiyonlarını yayınladılar.

3400 YILLIK EN ESKİ ŞARKININ ADI “HURRİ İLAHİSİ”

   Çivi yazısı 36 tablet gün ışığına çıkartıldıktan sonra literatüre “Hurri İlahisi” ismiyle kaydedilen şarkı Asuroloji profesörü Kilmer’a göre, tam 3400 yıllık.

   Bir tapınakta keşfedilen ilahi, Ugarit tanrıçası Nikkal için bestelenmiş. Tabletlerde, ilahilerin arpla nasıl çalınacağına dair açıklamalar da mevcut. Arkeologların paha biçilemez kadar değerli olarak betimlediği nota tabletlerinin hepsi bugün Ulusal Şam Müzesi’nde sergilenmekte.

   Müzikoloji dünyasını sarsan bu keşif yeni bir devrim yarattı ve müziğin orijini tartışmalarında ekseni Ortadoğu’ya kaydırdı. Ugarit’te keşfedilen bu 36 müzikal yazıtın sadece bir tanesi (Hymn 6) bugün çalınabilecek kadar korunmuş konumda.

   Dünyanın en eski şarkısı olan bu Antik Hitit Şarkısını dinlemek için linke tıklayabilirsiniz : Hitit dili (Hittite Language) ve şarkısı


   Önceki yazımız Ölüm riski taşıyan dünyanın entehlikeli mesleği yengeç avcılığı hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder